Výživa

Zelenina je dôležitou súčasťou zdravého jedálnička...

Zelenina je dôležitou súčasťou zdravého jedálnička...
Zelenina hrá pre človeka veľkú úlohu kvôli jej obsahu vitamínov, minerálov a vlákniny. Najväčšie množstvo vitamínov obsahuje zelenina v surovom stave, pretože tepelná úprava niektoré vitamíny znehodnocuje. Jedná sa predovšetkým o vitamíny C, E a A .
Veľké uplatnenie zeleniny je práve v jedálničku pri redukčných diétach. Väčšina zeleniny je navyše energeticky chudobná. To je tiež dôvod, prečo ju tak často nájdete v jedálničku kulturistov v pred súťažnom období. Avšak napriek tomu existuje zelenina, ktorá je do diéty menej vhodná. Jedná sa predovšetkým o fazuľu, šošovicu, hrach a kukuricu.
Do diéty by som odporučil zeleninu, ako je ľadový šalát, hlávkový šalát, brokolica, karfiol, šalátová uhorka, paprika, paradajky, špenát a mrkvu. Kým šaláty obsahujú pomerne málo vitamínov a minerálov, tak napríklad brokolica je doslova zásobárňou týchto látok. Brokolica je významným zdrojom vitamínu C, E a betakaroténu. Ďalšími vitamínmi sú vitamín K, B1 a B2. Z minerálnych látok sú to draslík, vápnik, horčík, železo, síra, selén, fosfor.  Čím má brokolica tmavšiu farbu, tým má väčší obsah vitamínov. Jesť ju môžeme ako surovú, tak varenú, ale nezabúdajte, že varením znížite obsah vitamín C.
Paradajky  sú pochúťkou s nízkym obsahom kalórií. Obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín. E, K, C. Z minerálov sú to draslík, železo a v menšom množstve vápnik a fosfor. Sú zdrojom antioxidantov, ktoré znižujú riziko vzniku rakoviny.
Paprika je tiež dobrým zdrojom vitamínov, predovšetkým C, P, A, E, vitamíny skupiny B, minerálne látky: vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, síru, mangán, meď.
Šalátová uhorka obsahuje  95% vody a teda aj málo kalórií. Nájdeme v nej vitamíny C, E niektoré vitamíny zo skupiny B.
 

Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.

Autor: Mgr.Marián Rybár

Späť na zoznam

Výživa