Športovci jedia veľké množstvá mäsa. Mäso síce obsahuje veľa bielkovín, ale niektoré typy majú aj vysoký obsah kalórií, nasýtených tukov a cholesterolu, čo znamená, že ich spotreba by mala byť obmedzená. Samozrejme, to neznamená, že by ste sa mali stať vegetariánom – iba si vyberte taký druh mäsa, ktorý splní vaše požiadavky na množstvo bielkovín, pričom nepoškodí vaše zdravie.
Na vyrysovanie: kuracie prsia
Chudé biele mäso z pŕs a bez kože. Do tejto kategórie spadajú kuracie a aj morčacie prsia. Veľkosť porcie 100 g (vykostená a bez kože) obsahuje približne 97 kalórií, 18 g bielkovín a iba 0,6 g tuku. Pri výbere mäsa z hydiny sa viac zameriavajte na prsné mäso, pretože práve táto časť obsahuje vysoký obsah bielkovín a nízky podiel tukov. Pri iných častiach sa podiel bielkovín čiastočne znižuje a zvyšuje sa podiel tukov.
Na vyrysovanie: morčacie prsia
Majú znížený obsah tuku oproti iným druhom mäsa. V kulturistike predstavujú zdroj bielkovín s najmenším množstvom energie. Porcie mäsa vážiaci 225 g obsahuje takmer 45 g bielkovín a iba 2 g tuku, zatiaľ čo rovnaké množstvo chudého hovädzieho má 15 g tuku, v ktorom je 117 kcal energie navyše.
Na objemy: steak z rebra
Budovanie svalstva vyžaduje dva hlavné príspevky - kalórie a bielkoviny. Oboje nájdete vo steaku z nízkeho rebrá. Trochu tuku z tohto mäsa pri budovaní objemov nevadí. Tuk pomáha šetriť zásobu glykogénu, zamedzuje katabolizmu a zvyšuje schopnosť uložiť si viac glykogénu. Nasýtený tuk z červeného mäsa je tiež dôležitý k tvorbe testosterónu. Červené mäso je taktiež bohaté na kreatín, železo a vitamín B12, čo sú pre svaly dôležité látky.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr.Marián Rybár
Rysuješ, alebo si v objemovke? Viete ktoré mäso je najlepšie?...
23. ledna, 2016