Väčšina tukov v orechoch má vysoký obsah mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín a nízky obsah cholesterolu. Mononenasýtené a špecifické polynenasýtené tuky znižujú LDL-cholesterol (zlý cholesterol) a hladinu tukov v krvi.
Okrem užitočných tukov, bielkovín a vlákniny, každý druh orechov obsahuje konkrétnu zmes vitamínov a minerálnych látok. Väčšina orechov obsahuje vitamín E, silný antioxidant, ktorý neutralizuje voľné radikály a zabraňuje im poškodzovať zdravé bunky. Orechy sú prospešné pre činnosť srdca.
Orechy sú relatívne bohaté na arginín (aminokyselina z bielkovín). Arginín je potrebný na produkciu oxidu dusíka, ktorý napomáha uvoľneniu a roztiahnutiu ciev a podporuje prietok krvi. Strava bohatá na orechy potláčala zápal ciev a znižovala negatívne účinky jedla bohatého na tuky.
Skonzumovať za hrsť rôznych orechov niekoľkokrát týždenne je zdraviu prospešné, ale je potrebné dávať pozor aj na niektoré ďalšie skutočnosti. Keďže sú orechy bohaté na energiu, malo by sa to zohľadniť pri ďalšom jedle. Je výhodnejšie konzumovať surové orechy v prirodzenom stave. Praženie a pečenie znižuje obsah bioaktívnych zložiek. Solené orechy by mali byť konzumované striedmo.
- Mandle sú bohatým zdrojom vápnika, a teda ich spotrebu by mali zvýšiť najmä tí, ktorí neobľubujú mliečne výrobky a aj ženy po klimaktériu, kedy sa zvyšuje riziko vzniku osteoporózy. Chrumkavé mandle obsahujú aj dôležitý antioxidant vitamín E, ktorý je dôležitý pre tvorbu červených krviniek a aj pre pokožku. Ďalšie antioxidanty prospievajú srdcovo-cievnemu systému.
- Para orechy sú známe najmä vďaka vysokému obsahu selénu, ktorý podporuje funkciu imunitného systému, prospieva nervovej sústave a znižuje riziko vzniku krvných zrazenín. Konzumácia para orechov si však vyžaduje striedmosť, pretože niekoľko para orechov bohato pokryje dennú potrebu tohto stopového prvku.
- Kešu orechy sú bohaté na bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny (omega-3 a omega-6), vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej) a viaceré minerály (horčík, zinok, železo). Z tohto dôvodu pôsobia blahodarne na nervovú sústavu, srdcovo-cievny systém, ale aj na vlasy, nechty a pokožku.
- Lieskovce podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému, zvyšujú obranyschopnosť organizmu, blahodarne pôsobia na psychiku, bojujú proti kŕčom i vypadávaniu vlasov.
- Makadamové orechy, podobne ako ostatné orechy, prospievajú srdcu, ale sú aj zdrojom vlákniny dôležitej pre trávenie. Z minerálov sú zastúpené najmä horčík, vápnik a draslík.
- Pekanové orechy sú výborným zdrojom energie v čase, keď človek pociťuje únavu. Okrem toho sú bohaté na antioxidanty, ktoré bojujú so škodlivými voľnými radikálmi. Vitamíny skupiny B pomáhajú lepšie sa vyrovnať so zlou náladou či depresiou.
- Vlašské orechy sú plné antioxidantov, ktoré chránia pred vznikom civilizačných ochorení (infarkt, mŕtvica, cukrovka, rakovina). Obsahujú dôležité nenasýtené mastné kyseliny prospievajúce srdcu. Ďalej sú zastúpené vitamíny skupiny B, vitamín C a E, železo, zinok, vápnik, horčík, draslík a ďalšie.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr. Marián Rybár
Okrem užitočných tukov, bielkovín a vlákniny, každý druh orechov obsahuje konkrétnu zmes vitamínov a minerálnych látok. Väčšina orechov obsahuje vitamín E, silný antioxidant, ktorý neutralizuje voľné radikály a zabraňuje im poškodzovať zdravé bunky. Orechy sú prospešné pre činnosť srdca.
Orechy sú relatívne bohaté na arginín (aminokyselina z bielkovín). Arginín je potrebný na produkciu oxidu dusíka, ktorý napomáha uvoľneniu a roztiahnutiu ciev a podporuje prietok krvi. Strava bohatá na orechy potláčala zápal ciev a znižovala negatívne účinky jedla bohatého na tuky.
Skonzumovať za hrsť rôznych orechov niekoľkokrát týždenne je zdraviu prospešné, ale je potrebné dávať pozor aj na niektoré ďalšie skutočnosti. Keďže sú orechy bohaté na energiu, malo by sa to zohľadniť pri ďalšom jedle. Je výhodnejšie konzumovať surové orechy v prirodzenom stave. Praženie a pečenie znižuje obsah bioaktívnych zložiek. Solené orechy by mali byť konzumované striedmo.
- Mandle sú bohatým zdrojom vápnika, a teda ich spotrebu by mali zvýšiť najmä tí, ktorí neobľubujú mliečne výrobky a aj ženy po klimaktériu, kedy sa zvyšuje riziko vzniku osteoporózy. Chrumkavé mandle obsahujú aj dôležitý antioxidant vitamín E, ktorý je dôležitý pre tvorbu červených krviniek a aj pre pokožku. Ďalšie antioxidanty prospievajú srdcovo-cievnemu systému.
- Para orechy sú známe najmä vďaka vysokému obsahu selénu, ktorý podporuje funkciu imunitného systému, prospieva nervovej sústave a znižuje riziko vzniku krvných zrazenín. Konzumácia para orechov si však vyžaduje striedmosť, pretože niekoľko para orechov bohato pokryje dennú potrebu tohto stopového prvku.
- Kešu orechy sú bohaté na bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny (omega-3 a omega-6), vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej) a viaceré minerály (horčík, zinok, železo). Z tohto dôvodu pôsobia blahodarne na nervovú sústavu, srdcovo-cievny systém, ale aj na vlasy, nechty a pokožku.
- Lieskovce podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému, zvyšujú obranyschopnosť organizmu, blahodarne pôsobia na psychiku, bojujú proti kŕčom i vypadávaniu vlasov.
- Makadamové orechy, podobne ako ostatné orechy, prospievajú srdcu, ale sú aj zdrojom vlákniny dôležitej pre trávenie. Z minerálov sú zastúpené najmä horčík, vápnik a draslík.
- Pekanové orechy sú výborným zdrojom energie v čase, keď človek pociťuje únavu. Okrem toho sú bohaté na antioxidanty, ktoré bojujú so škodlivými voľnými radikálmi. Vitamíny skupiny B pomáhajú lepšie sa vyrovnať so zlou náladou či depresiou.
- Vlašské orechy sú plné antioxidantov, ktoré chránia pred vznikom civilizačných ochorení (infarkt, mŕtvica, cukrovka, rakovina). Obsahujú dôležité nenasýtené mastné kyseliny prospievajúce srdcu. Ďalej sú zastúpené vitamíny skupiny B, vitamín C a E, železo, zinok, vápnik, horčík, draslík a ďalšie.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr. Marián Rybár