Hovädzie mäso:
Tento druh mäsa má najviac mikroživín a vitamínov. Obsahuje veľa kreatínu, karnitínu, CLA, vitamínu B6, B12, veľké množstvo zinku, horčíku, draslíku a železa. Chudé hovädzie mäso má v 100 g 29 g bielkovín a 3,5 – 9 g tuku a veľmi málo cholesterolu. Mäso so stredným obsahom tuku obsahuje 16 – 18 g bielkovín a 13 až 28 g tuku, je ťažko stráviteľné, takže nie je rozhodne dobré konzumovať ho vo večerných hodinách. Obsah kalórií je nižší v porovnaní s bravčovinou.
Hovädzie mäso obsahuje veľké množstvo purínov, látky, ktorá spôsobuje zvyšuje produkciu kyseliny močovej. Pri vyšších koncentráciách sa hromadí v kĺboch, čo spôsobuje artritídu a bolesti v kĺboch, preto je dobré variť ho spolu so zeleninou vo veľkom množstve vody s pridaním iných aromatických látok, ako napríklad cesnak, cibuľa, paprika, zázvor, rozmarín, alebo kurkuma. Posledne tri spomínané majú pozitívny vplyv na znižovanie heterocyklických amínov (HCA), spôsobujúcich rakovinu. Ďalšou nevýhodou je obsah veľkého množstva nasýtených tukov, najmä pri niektorých hrubších častiach. V poslednom ohľade je hovädzie mäso pomerne drahé. Hovädzie mäso môžete aj pomlieť, pripraviť ako fašírky, alebo celé kusy. Pozor však na to, aby bolo čerstvé, veľmi rýchlo sa kazí. Ak z akýchkoľvek dôvodov nemôžete konzumovať živočíšne bielkoviny, máte možnosť konzumovať rastlinné zdroje bielkovín. Tie zaraďujeme medzi neplnohodnotné, pretože v nich nie sú obsiahnuté všetky aminokyseliny. Hovädzie mäso je najlepšie varené, konzumované 2-3 krát do týždňa.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr. Marián Rybár
Tento druh mäsa má najviac mikroživín a vitamínov. Obsahuje veľa kreatínu, karnitínu, CLA, vitamínu B6, B12, veľké množstvo zinku, horčíku, draslíku a železa. Chudé hovädzie mäso má v 100 g 29 g bielkovín a 3,5 – 9 g tuku a veľmi málo cholesterolu. Mäso so stredným obsahom tuku obsahuje 16 – 18 g bielkovín a 13 až 28 g tuku, je ťažko stráviteľné, takže nie je rozhodne dobré konzumovať ho vo večerných hodinách. Obsah kalórií je nižší v porovnaní s bravčovinou.
Hovädzie mäso obsahuje veľké množstvo purínov, látky, ktorá spôsobuje zvyšuje produkciu kyseliny močovej. Pri vyšších koncentráciách sa hromadí v kĺboch, čo spôsobuje artritídu a bolesti v kĺboch, preto je dobré variť ho spolu so zeleninou vo veľkom množstve vody s pridaním iných aromatických látok, ako napríklad cesnak, cibuľa, paprika, zázvor, rozmarín, alebo kurkuma. Posledne tri spomínané majú pozitívny vplyv na znižovanie heterocyklických amínov (HCA), spôsobujúcich rakovinu. Ďalšou nevýhodou je obsah veľkého množstva nasýtených tukov, najmä pri niektorých hrubších častiach. V poslednom ohľade je hovädzie mäso pomerne drahé. Hovädzie mäso môžete aj pomlieť, pripraviť ako fašírky, alebo celé kusy. Pozor však na to, aby bolo čerstvé, veľmi rýchlo sa kazí. Ak z akýchkoľvek dôvodov nemôžete konzumovať živočíšne bielkoviny, máte možnosť konzumovať rastlinné zdroje bielkovín. Tie zaraďujeme medzi neplnohodnotné, pretože v nich nie sú obsiahnuté všetky aminokyseliny. Hovädzie mäso je najlepšie varené, konzumované 2-3 krát do týždňa.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr. Marián Rybár