Výživa

Viete ktorá zelenina je najlepšia?...

Viete ktorá zelenina je najlepšia?...
Surová strava v podobe zeleniny a ovocia nielenže nezaťažuje organizmus, ale podporuje aj jeho detoxikačné mechanizmy a zlepšuje obranyschopnosť, teda nadobúda liečivé účinky. Potraviny ako je surové ovocie, listová zelenina sú pod priamym vplyvom slnečnej energie, ktorú počas svojho rastu transformujú a ukladajú. V ľudskom, tele sa táto nahromadená energia pri trávení uvoľňuje a dodáva telu nielen potrebnú výživu, ale aj životodarnú a liečivú energiu.

K vyrysovaniu : brokolica a karfiol

Táto nízkokalorická zelenina poskytuje látky nazývané indoly, ktoré znižujú hladinu telesných estrogénov. Estrogény (ženské pohlavné hormóny a látky im podobné) totiž podporujú ukladanie telesného tuku. Brokolica a karfiol sa niekedy predávajú súčasne, napríklad vo zmrazené zmesi, alebo sa dajú jesť samostatne. Tiež špargľa je dobrá voľba, má močopudný efekt, ktorý ešte viac prispieva k vyrysovanie.

Na objemy : hrách a kukurica

Oba rastlinné druhy patrí skôr do kategórie potravín s komplexnými sacharidmi než do triedy zelenín. Majú však so zeleninou veľa spoločného, ​​najmä obsah vlákniny a fytonutrientov, ale je v nich oveľa viac energie ako v zelenine. Preto sa hodí k naberanie hmoty.Veľa kulturistov nevyhľadáva zeleninu, pretože ju považuje za príliš "diétne". V skutočnosti však telo zeleninu potrebuje k posilneniu trávenie a ako zdroj vlákniny, vitamínov a minerálnych látok, ktoré posilňujú imunitný systém a pomáhajú k lepšiemu využitiu aminokyselín a komplexných sacharidov. Preto je vynechanie zeleniny jednou z najväčších chýb v rade jedálničkov na budovanie objemov.

Konzumácia zeleniny a ovocia preukázateľne znižuje riziko ochorení srdca a ciev, odporúča sa jesť denne päť porcií, a to tri porcie zeleniny a dve ovocia. No po cvičení je surová zelenina nevhodný kandidát. Po cvičení telo potrebuje zregenerovať a surová zelenina nemá dostatok nutričných látok.


Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.

Autor: Mgr.Marián Rybár

Späť na zoznam

Výživa