Zloženie jedálnička závisí od vášho denného režimu, tréningu a konkrétnych cieľov. Je veľmi ťažké určiť všeobecné pravidlá stravovania, ktoré budú vyhovovať všetkým. Každý z nás je jedinečný a túto skutočnosť treba brať do úvahy aj pri zostavovaní jedálnička.
Nezabúdajte, že pre bežného človeka a aj pre športujúceho je celodenný režim spravovania sa a jedlo pred a po tréningu velmi dôležité.
Strava zohráva pri tvarovaní tela rozhodujúcu úlohu, preto je dôležité hýbať sa, a zároveň zostaviť si jedálny lístok, ktorý túto snahu maximálne podporí. Kvôli pracovnej vyťaženosti väčšina z vás športuje v podvečerných hodinách a treba si uvemomiť, že jedlo po tréningu, resp. večera hrá kľúčovú úlohu.
Dôležité je telu ihneď po tréningu dodať v prvom rade sacharidy v kombinácii s bielkovinami. Za najlepšiu alternatívu sa považujú aminokyseliny v kombinácii s jedlom, ktoré patrí do kategórie ľahko stráviteľných rýchlych sacharidov (banány, hrozienká, piškóty). Vhodnou alternatívou je aj proteínový nápoj s obsahom sacharidov. Po cca. hodine prichádza na rad večera v zložení komplexné sacharidy + tuky + bielkoviny (pečené batáty, kuracie prsia pripravené na prírodno, cerstvá zelenina a trocha olivového oleja) .
Ak chudnete, skúste sa riadiť týmito pravidlami!
Pri redukcii hmotnosti je dôležité obmedziť príjem jednoduchých sacharidov na minimum. Po večernom tréningu, najmä ak ide o redukciu hmotnosti, je dôležité prijať kvalitné bielkoviny (kuracie prsia, ryba, vaječné bielka ) v kombinácii so zeleninou. Večer už kľudne zabudnite na sacharidy ako ryža, pečivo, cestoviny, zemiaky(tie konzumujte iba na obed). Po kvalitnom tréningu tak predĺžime čas spaľovania tuku.
Bielkoviny by mali byť najneskôr prijaté do hodíny po tréningu, pretože v tomto čase je otvorené tzv. anabolické okno, čiže využiteľnosť živým je najvyššia. Odporúčam Vám hneď po tréningu vypiť aminokyseliny a s odstupom času proteín rozmiešaný vo vode, aby telo dostalo to najpotrebnejšie. takže este raz...po príchode domov odporúčam na večeru napr. zeleninové šaláty, rybu, mäsko, alebo vajcia na rôzne spôsoby.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr. Marián Rybár
Nezabúdajte, že pre bežného človeka a aj pre športujúceho je celodenný režim spravovania sa a jedlo pred a po tréningu velmi dôležité.
Strava zohráva pri tvarovaní tela rozhodujúcu úlohu, preto je dôležité hýbať sa, a zároveň zostaviť si jedálny lístok, ktorý túto snahu maximálne podporí. Kvôli pracovnej vyťaženosti väčšina z vás športuje v podvečerných hodinách a treba si uvemomiť, že jedlo po tréningu, resp. večera hrá kľúčovú úlohu.
Dôležité je telu ihneď po tréningu dodať v prvom rade sacharidy v kombinácii s bielkovinami. Za najlepšiu alternatívu sa považujú aminokyseliny v kombinácii s jedlom, ktoré patrí do kategórie ľahko stráviteľných rýchlych sacharidov (banány, hrozienká, piškóty). Vhodnou alternatívou je aj proteínový nápoj s obsahom sacharidov. Po cca. hodine prichádza na rad večera v zložení komplexné sacharidy + tuky + bielkoviny (pečené batáty, kuracie prsia pripravené na prírodno, cerstvá zelenina a trocha olivového oleja) .
Ak chudnete, skúste sa riadiť týmito pravidlami!
Pri redukcii hmotnosti je dôležité obmedziť príjem jednoduchých sacharidov na minimum. Po večernom tréningu, najmä ak ide o redukciu hmotnosti, je dôležité prijať kvalitné bielkoviny (kuracie prsia, ryba, vaječné bielka ) v kombinácii so zeleninou. Večer už kľudne zabudnite na sacharidy ako ryža, pečivo, cestoviny, zemiaky(tie konzumujte iba na obed). Po kvalitnom tréningu tak predĺžime čas spaľovania tuku.
Bielkoviny by mali byť najneskôr prijaté do hodíny po tréningu, pretože v tomto čase je otvorené tzv. anabolické okno, čiže využiteľnosť živým je najvyššia. Odporúčam Vám hneď po tréningu vypiť aminokyseliny a s odstupom času proteín rozmiešaný vo vode, aby telo dostalo to najpotrebnejšie. takže este raz...po príchode domov odporúčam na večeru napr. zeleninové šaláty, rybu, mäsko, alebo vajcia na rôzne spôsoby.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr. Marián Rybár