Skutočne zaujímavé je jeho využitie v režime znižovania hmotnosti. Poskytuje okamžitý zdroj energie a hrozí minimálne riziko, že sa uloží do zásob.
Okrem toho výskumy preukázali, že kokosový tuk urýchľuje metabolizmus, znižuje chuť na sladké potraviny a všeobecne hlad a je nápomocný pri účinnejšom vstrebávaní vitamínov A, D, E a K.
Vzhľadom na to, že kokosový olej je bežný jedlý olej, ktorý vydrží vysoké teploty bez prepaľovania (bod dymenia dosahuje pri 180°), je vhodný na vyprážanie a vlastne všetky úpravy jedál, na aké si len spomenieme. Najvhodnejší je pravdaže v surovom stave, základná výživová suplementácia spočíva v prijatí 2 až 3 kávových lyžičiek čistého oleja denne.
Lipidy sú nevyhnutnou zložkou našej potravy. V potrave ich prijímame vo forme rôznych typov tuhých či tekutých tukov a olejov, z ktorých súčasná medicína za najzdravšie pokladá práve tie, ktoré sú rastlinného pôvodu.
Kokosový olej je najúčinnejší vo svojej prirodzenej čistej forme – za studena lisovaný. Jeho výroba spočíva v zozbieraní požadovaného množstva dužiny kokosového orecha (áno, je to presne to isté, z čoho sa vyrába u nás bežne známy strúhaný kokos) a následnom lisovaní. Vylisovaním sa získa tekutina, ktorá je emulznou zmesou kokosovej vody a oleja.
Táto zmesná tekutina sa nechá odležať a prirodzeným procesom sa z nej postupne odčlení olejnatá zložka, ktorá sa zozbiera, prefiltruje a laboratórne prekontroluje jej nezávadnosť a stopercentná čistota. Opísaný spôsob prípravy zaručuje zachovanie všetkých účinných látok a taktiež určitú trvanlivosť oleja, ktorá pri správnom skladovaní (v chlade a tme) dosahuje až 2 roky.
Zaujímavosťou pri kokosovom oleji je, že napriek jeho pomenovaniu sa v pravom slova zmysle v našich končinách predáva vo forme tuhej masti. Je to spôsobené tým, že kokosový olej sa do tekutej podoby rozpúšťa až pri teplote okolo 24 stupňov.
Veľmi široké je jeho využitie aj pri vonkajšej aplikácii za účelom starostlivosti o pleť a vlasy. Pôsobí priaznivo pri ekzémoch, psoriáze, extrémne suchej pleti, pri spálení alebo omrzlinách a rôznych kožných infekciách. Vďaka tomu, že má menšie molekuly ako iné oleje, dokáže sa účinnejšie vstrebať do pokožky. Pôsobí taktiež proti vráskam a zabezpečuje hydratáciu.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr. Marián Rybár
Okrem toho výskumy preukázali, že kokosový tuk urýchľuje metabolizmus, znižuje chuť na sladké potraviny a všeobecne hlad a je nápomocný pri účinnejšom vstrebávaní vitamínov A, D, E a K.
Vzhľadom na to, že kokosový olej je bežný jedlý olej, ktorý vydrží vysoké teploty bez prepaľovania (bod dymenia dosahuje pri 180°), je vhodný na vyprážanie a vlastne všetky úpravy jedál, na aké si len spomenieme. Najvhodnejší je pravdaže v surovom stave, základná výživová suplementácia spočíva v prijatí 2 až 3 kávových lyžičiek čistého oleja denne.
Lipidy sú nevyhnutnou zložkou našej potravy. V potrave ich prijímame vo forme rôznych typov tuhých či tekutých tukov a olejov, z ktorých súčasná medicína za najzdravšie pokladá práve tie, ktoré sú rastlinného pôvodu.
Kokosový olej je najúčinnejší vo svojej prirodzenej čistej forme – za studena lisovaný. Jeho výroba spočíva v zozbieraní požadovaného množstva dužiny kokosového orecha (áno, je to presne to isté, z čoho sa vyrába u nás bežne známy strúhaný kokos) a následnom lisovaní. Vylisovaním sa získa tekutina, ktorá je emulznou zmesou kokosovej vody a oleja.
Táto zmesná tekutina sa nechá odležať a prirodzeným procesom sa z nej postupne odčlení olejnatá zložka, ktorá sa zozbiera, prefiltruje a laboratórne prekontroluje jej nezávadnosť a stopercentná čistota. Opísaný spôsob prípravy zaručuje zachovanie všetkých účinných látok a taktiež určitú trvanlivosť oleja, ktorá pri správnom skladovaní (v chlade a tme) dosahuje až 2 roky.
Zaujímavosťou pri kokosovom oleji je, že napriek jeho pomenovaniu sa v pravom slova zmysle v našich končinách predáva vo forme tuhej masti. Je to spôsobené tým, že kokosový olej sa do tekutej podoby rozpúšťa až pri teplote okolo 24 stupňov.
Veľmi široké je jeho využitie aj pri vonkajšej aplikácii za účelom starostlivosti o pleť a vlasy. Pôsobí priaznivo pri ekzémoch, psoriáze, extrémne suchej pleti, pri spálení alebo omrzlinách a rôznych kožných infekciách. Vďaka tomu, že má menšie molekuly ako iné oleje, dokáže sa účinnejšie vstrebať do pokožky. Pôsobí taktiež proti vráskam a zabezpečuje hydratáciu.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr. Marián Rybár