Výživa

Dodržiavate nízkotučnú diétu?...

Dodržiavate nízkotučnú diétu?...
Na začiatku sa všetko vyvíja podľa plánov. Dodržiavate nízkotučnú diétu doplnenú o komplexné sacharidy, ovocie, zeleninu a prevažne nízkotučné bielkoviny. A potom sa to stane. Na konci dňa po odpracovanom dni si potrebujete vyložiť nohy dobre sa natlačiť niečím čo nemá nič spoločne s kostolným poriadkom a relaxovať, alebo vojdete do najbližšej reštiky, alebo rýchleho občerstvenia a doprajete si veľkú porciu hranolčekov, hamburger a spláchnete to sladkým sacharidovým nápojom, ktorý vyženie hladinu vášho krvného cukru do hviezdnych výšok. O malú chvíľu neskôr už pociťujete znechutenie a máte pocit viny. Poviete si pritom, že dnešok sa neráta a zajtra sa vrátite späť k svojej diéte. Takto to ale nikdy nebude dobre fungovať. Máte pocit, že tento príklad dôverne poznáte alebo sa k nemu aspoň približujete?

Pod vplyvom túžby vyzerať dobre majú ľudia tendenciu vyberať si extrémne cesty a radikálne riešenia. Chcú, aby ich výživa bola dokonalá. Problém je však práve v tom, že sme ľudia a nemôžeme byť neustále perfektní a dokonalí. Čím náročnejšiu diétu si zvolíte, tým skôr ju pravdepodobne aj porušíte.

Princíp umiernenosti je základným kľúčom úspešnej diéty. Mnohí ľudia v diéte úplne vyraďujú niektoré druhy potravín zo svojho jedálneho lístka, pretože si myslia, že vysoko-energetické potraviny (ako napríklad pizza, zmrzlina alebo zákusky) vedú k prejedaniu. Veria, že jeden kúsok pizze môže spustiť konzumáciu celej porcie. Preventívne sa preto takýmto jedlám úplne vyhýbajú - žiadna pizza, žiadne zákusky, žiadne problémy. Takáto stratégia však môže byť kontraproduktívna. Každému pádu totiž predchádza striktná diéta. Skôr sa zvykne odporúčať rozumný prístup k chudnutiu a nezakazujú sa úplne všetky potraviny, ktoré by mohli spadať do kategórie spúšťacích. Namiesto toho sa odporúča konzumovať ich s mierou. Jedzte menej týchto problematických potravín, ale úplne ich nevyraďte zo svojho jedálneho lístka. Môžete si napríklad raz za čas dopredu určiť deň, počas ktorého si doprajete aj to, čo inak do diéty nepatrí. Naučte sa mať to pod kontrolou. 
Základom úspechu v tomto prípade je identifikovať vlastné slabosti a spúšťacie potraviny a dopriať si ich, avšak s mierou.


Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojich priateľov. Ďakujem.

Autor: Mgr.Marián Rybár


Späť na zoznam

Výživa