Skúste do svojich zaužívaných kuchárskych praktík zaradiť niektoré z nasledujúcich vecí.
Vyvarujte sa úpravám jedál s použitím väčšieho množstva nezdravých tukov. Ak nemusíte tak nesmažte a nefritujte.
Zabudnite na zahusťovanie omáčok múkou alebo smotanou.
Ak chcete zahusťovať, tak omáčkou s rozmixovanej zeleniny. Napr. cibuľou, zelerom, mrkvou alebo paradajkami.
Majonézu môžete nahradiť napríklad bielym jogurtom.
So solením to veru nikdy nepreháňajte. Obmedzte aj množstvo soli vo vode na varenie. Ak solíte, tak používajte morskú soľ.
Na prípravu drezingov použite pomarančovú šťavu, balzamikový ocot, olivový olej, čerstvé bylinky a trocha soli a čierneho korenia.
Ak máte radi syry, tak si ich vyberajte s čo najnižším obsahom soli a tuku v sušine, a nech sú bohaté na vápnik.
Čo sa týka príloh, vyvarujte sa smaženým zemiakom, hranolčekom, kalorickým cestovinám a knedli. Najideálnejšie je ak ich nahradíte rôznymi druhmi ryže.
Mäso by malo byť na tanieri v menšom množstve ako príloha. Ak sa však ako športovci snažíte pracovať na svojej svalovej hmote a záleží Vám na kvalitnej regenerácii, tak sa postarajte o prísun kvalitného mäsa v dostatočnom množstve. Obmedzte však údeniny, bôčiky, anglickú slaninu a podobné nie veľmi zdravé dobroty. Dezert si pripravte z nízkotučného tvarohu a ovocia.
Aj keď teda už Vaša strava vyzerá zdravšie, treba podotknúť, že aj tu platí staré známe „všetkého s mierou“.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojich priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr.Marián Rybár
Navarte si zdravo...
25. července, 2018