Na vyrysovanie : teplé ovsené vločky
Plná šálka varených vločiek obsahuje síce len 25 g sacharidov, ale na rozdiel od iných zdrojov rýchlych sacharidov nepodporujú ukladanie tukov. Vločky sú bohaté na vlákninu, ktorá spomaľuje trávenie. Zvyšujú pocit sýtosti, zamedzujú hladu a pomáhajú udržiavať pod kontrolou aktivitu hormónov a enzýmov ako napríklad inzulínu a lipoproteín-lipázy, ktoré môžu podporovať ukladanie tukov.
Na objemy : cestoviny
Tvrdo trénujúcich kulturista bude určite chcieť prijímať najmenej 4 g sacharidov na kilogram telesnej hmotnosti a postupne zvyšovať ich dávkovanie až na 6-8 gramov / kg. Aby ste toto množstvo získali, musíte jesť veľmi koncentrované zdroje sacharidov, a to sú práve cestoviny. Aj keď si veľa ľudí myslí, že cestoviny patrí k rafinovaným zdrojom sacharidov, pretože obsahujú bielu múku, nie je tomu tak. Väčšina druhov cestovín sa vyrába z múky druhu semolina, ktorá má lepšie zloženie než obyčajná biela múka. Obsahuje viac minerálnych látok a je stráviteľnejšie. Semolina sa tiež pomalšie rozkladá, a preto je vhodná na regeneráciu. Tri vrchovaté šálky varených špagiet alebo makarónov poskytujú 120 g sacharidov (= 480 kcal).
Plná šálka varených vločiek obsahuje síce len 25 g sacharidov, ale na rozdiel od iných zdrojov rýchlych sacharidov nepodporujú ukladanie tukov. Vločky sú bohaté na vlákninu, ktorá spomaľuje trávenie. Zvyšujú pocit sýtosti, zamedzujú hladu a pomáhajú udržiavať pod kontrolou aktivitu hormónov a enzýmov ako napríklad inzulínu a lipoproteín-lipázy, ktoré môžu podporovať ukladanie tukov.
Na objemy : cestoviny
Tvrdo trénujúcich kulturista bude určite chcieť prijímať najmenej 4 g sacharidov na kilogram telesnej hmotnosti a postupne zvyšovať ich dávkovanie až na 6-8 gramov / kg. Aby ste toto množstvo získali, musíte jesť veľmi koncentrované zdroje sacharidov, a to sú práve cestoviny. Aj keď si veľa ľudí myslí, že cestoviny patrí k rafinovaným zdrojom sacharidov, pretože obsahujú bielu múku, nie je tomu tak. Väčšina druhov cestovín sa vyrába z múky druhu semolina, ktorá má lepšie zloženie než obyčajná biela múka. Obsahuje viac minerálnych látok a je stráviteľnejšie. Semolina sa tiež pomalšie rozkladá, a preto je vhodná na regeneráciu. Tri vrchovaté šálky varených špagiet alebo makarónov poskytujú 120 g sacharidov (= 480 kcal).
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr.Marián Rybár