Výživa

Jedzte potraviny, ktoré Vám pomôžu tvarovať telo...

Jedzte potraviny, ktoré Vám pomôžu tvarovať telo...
Snažíte sa dodržiavať zásady zdravého stravovania? Obávate sa, že pri prvom zaškvŕkaní v žalúdku to nezvládnete a pôjdete sa najesť. Vedzte, že rozumné stravovanie vám umožňuje jesť dostatočné množstvo kvalitných potravín. Rozhodnutie o tom akých potravín a koľko, závisí vždy len a len na Vás.
 

Mäso

Najvhodnejším kandidátom bude chudé biele mäso z hydiny a rýb. Vyskúšať sa oplatí králičie a možno trochu exotické pštrosie mäso. Hovädzie a bravčové mäso má byť zastúpené v čo najmenšej miere. Ak si však nedokážete nedeľný obed predstaviť bez rezňa, nevešajte hlavu a kľudne si ho doprajte. Bude ale samozrejmé, že pred úpravou z neho odstránite všetok viditeľný tuk.
V prípade mäsa sa oplatí uvažovať o jeho kombinácií či úplnom nahradení sójovými produktmi. Výhodou texturovaných sójových výrobkov je to, že neobsahujú žiadny lepok, ani cholesterol a majú len minimum tuku. Známe plátky, kocky alebo drť môžete upravovať podľa vlastnej fantázie na ľubovoľný spôsob. Výsledkom je prijateľná chuť a vynikajúca nutričná hodnota.

Sacharidy

Poznáme rôzne druhy sacharidov, každý z nich má iný fyziologický vplyv na váš organizmus. Tým, že sacharid je palivo pre svaly a mozog, je dôležité vedieť, ako rýchlo toto palivo prejde zo žalúdka do krvi (cez tráviaci trakt), kde ho svaly použijú na prácu.
Keď bude paliva naraz príliš mnoho (a rýchlo), organizmus sa bude musieť brániť, pretože mnoho paliva naraz môže organizmus poškodiť . Organizmus použije hormón inzulín, aby množstvo glukózy v krvi znížil a upratal ho do zásob.  Najmä tie tukové.
Vysoko koncentrované sacharidy sú: všetky druhy sacharidov (chlieb, pečivo, cestoviny, ryža, zemiaky, cereálie, celozrnné produkty, múčne jedlá), tieto sacharidy majú nízky obsah vody ale veľa rýchlo vstrebateľnej energie.
Nízko koncentrované sacharidy: všetka zelenina a ovocie, pretože má vysoký obsah vody, menej energie a preto je to nízko koncentrovaný sacharid.
Úlohou vysoko koncentrovaných sacharidov je dodať organizmu energiu, potrebnú na svalovú prácu (pohyb, šport, iné) a na činnosť mozgu (napr. na intelektuálnu prácu). Vhodné je konzumovať také sacharidy, ktoré majú nízky alebo stredný glykemický index a do organizmu sa vylučujú pomaly. Lenže pomalé vylučovanie sacharidu do krvi sa dá docieliť aj správnou kombináciou rýchleho sacharidu (napr. biely rožok) s tukmi (maslo, orechy, semená, olivový olej) a bielkovinami (tvrdý syr, cottage). Pri rýchlych sacharidoch netreba zabúdať aj na veľkú dávku zeleniny.

Zelenina

K pilierom redukčnej diéty patrí práve zelenina. Vďaka svojmu obsahu vitamínov, minerálov a potrebnej vlákniny sa môže konzumovať k čomukoľvek a prakticky v akomkoľvek množstve. Najcennejšia je čerstvá zelenina v surovom stave. V tejto forme ju môžeme použiť v obľúbených šalátoch alebo množstve sekaných či strúhaných príloh. Vysoká biologická hodnota ju predurčuje k tomu, aby sa stala samozrejmosťou každého hlavného jedla.
Nízko koncentrované sacharidy (zelenina a ovocie) dodávajú telu vitamíny, minerály a vlákninu. Zelenina má pozitívny zdravotný účinok a je veľmi žiaduce, aby výživa obsahovala dostatok najmä zelenej zeleniny. Zelenina vplýva na dobré trávenie a ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu. Nedostatok zeleniny má na zdravie negatívnejší účinok ako nedostatok ovocia vo výžive.

Ovocie

Rovnako vhodné je aj ovocie. Výborná náhrada rôznych keksíkov, čokolád a sladkých “drobností”. Pri jeho výbere sa riaďte podľa obsahu sacharidov a hodnoty glykemického indexu.
Nikdy pri redukčnej diéte skutočne nehladujte. Radšej použite tzv. očistné dni, kedy budete prijímať len ovocno-zeleninovú stravu. Napríklad taký očistný víkend vám vôbec neublíži. A pokiaľ budete aj v bežnom týždni dodržiavať skutočne rozumnú diétu, priaznivý výsledok je viac ako istý. Pre takéto očistné dni sú zaujímavé najmä plody ananásu, papáje, grepu a melónu. Dajte však pozor, aby ovocie nebolo ani plesnivé a ani nahnité!


Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.

Autor: Mgr.Marián Rybár


Späť na zoznam

Výživa