Na vyrysovanie : treska
Strava so zníženým obsahom tuku alebo skoro bez tuku má veľký význam v predsúťažnej diéte z hľadiska likvidácie telesného tuku. Tuk z potravín má totiž tendenciu ukladať sa do tukových zásob ešte viac ako nadbytočné sacharidy. Mäso z tresky, podobne ako morčacie prsia, má veľmi nízky obsah tuku a veľa bielkovín. Tiež je chudobné na energiu, takže je ideálny na rysovanie.
Na objemy: losos
Veľa kulturistov sa domnieva, že losos je vhodný len pred súťažou, pretože obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Niektoré práce skutočne potvrdzujú, že omega-3 mastné kyseliny podporujú spaľovanie tukov. Tieto látky však najúčinnejšie pôsobí, keď sa prijímajú až ku koncu rysovacie fázy. Losos je vhodný aj pri naberaní hmoty. Omega-3 potláčajú zápaly vo svaloch, znižujú straty glutamínu a zvyšujú zásoby glykogénu - to všetko nepriamo podporuje syntézu bielkovín, teda svalový rast. Tuk z lososa tiež potlačuje katabolizmus, čo je jeho ďalšia vlastnosť podporujúce rast svalov.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr.Marián Rybár
Strava so zníženým obsahom tuku alebo skoro bez tuku má veľký význam v predsúťažnej diéte z hľadiska likvidácie telesného tuku. Tuk z potravín má totiž tendenciu ukladať sa do tukových zásob ešte viac ako nadbytočné sacharidy. Mäso z tresky, podobne ako morčacie prsia, má veľmi nízky obsah tuku a veľa bielkovín. Tiež je chudobné na energiu, takže je ideálny na rysovanie.
Na objemy: losos
Veľa kulturistov sa domnieva, že losos je vhodný len pred súťažou, pretože obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Niektoré práce skutočne potvrdzujú, že omega-3 mastné kyseliny podporujú spaľovanie tukov. Tieto látky však najúčinnejšie pôsobí, keď sa prijímajú až ku koncu rysovacie fázy. Losos je vhodný aj pri naberaní hmoty. Omega-3 potláčajú zápaly vo svaloch, znižujú straty glutamínu a zvyšujú zásoby glykogénu - to všetko nepriamo podporuje syntézu bielkovín, teda svalový rast. Tuk z lososa tiež potlačuje katabolizmus, čo je jeho ďalšia vlastnosť podporujúce rast svalov.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr.Marián Rybár