Výživa

Viete ako sa zbaviť prebytočných kilogramov?...

Viete ako sa zbaviť prebytočných kilogramov?...
Nadmerná váha alebo obezita je v poslednej dobe aktuálny problém celosvetovéj populácie. Obezita nie je len estetickou otázkou, ale aj zdravotnou. Odhaduje sa, že na našej modrej planéte takto trpí až 1/4 populácie. Obezita je choroba, ktorá “zabezpečuje” kôrnatenie tepien, poruchy srdca ,žlčníkové zápaly a mnoho ďalších zdravotných komlikácií.
 
Ľudia v honbe po uzučkých driekoch urobia hocičo. Spia v igelitových zábaloch, chodia do sauny, navštevujú maséra alebo zháňajú “zaručené” preparáty na schudnutie. 
Neexistuje žiadny zázračný prostriedok, neškodný liek a väčšinou nepomáha ani operačné odsatie tukového tkaniva. Je potrebné vzdať sa názoru, že existuje špeciálny odtučňovací cvik na určitú partiu. Objem tukového tkaniva narastá alebo ubúda v súlade s metabolizmom celého tela.
 
Z miesta kde sa ukladá najľahšie, sa najpomalšie stráca a naopak. Preto, by sme mali mať pod kontrolov všetko, čo skonzumujeme. Lebo len pravidelné, z hľadiska redukcie, najlepšie každodenné cvičenie a rozumná úprava jedálnička sú jediným liekom proti obezite a tiež najlepšou prevenciou. Všetky ostatné “zaručené recepty” totiž odporujú zákonu o zachovaní energie, ktorý platí pre človeka rovnako, tak ako pre celú prírodu.

Preto vedzte, že platí:
 
1.Ten kto vydá viac energie než prijme, chudne.
2.Ten kto udržuje príjem a výdaj v rovnováhe, udržuje si približne rovnakú hmotnosť.
3.Ten kto vydá menej energie než prijme, priberá.

Prebytočnú energiu prijatú v potrave a nevyužitú k telesnej činnosti, telo ukladá do tukových rezerv (medzi ostatné tkanivá) a ako podkožný tuk. Pri požití pokrmu, stúpa v dôsledku jeho trávenia energetický výdaj. Toto zvýšenie činí pri sacharidoch a tukoch cca 5-10%, avšak stúpa pri bielkovinovej strave až na 35%. Nezáleží teda len na množstve jedla, ale aj na jeho zložení. Ak spojíte vhodnú stravu s pravidelným cvičením, schudnete bez hladovania.

Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojich priateľov. Ďakujem.

Autor: Mgr.Marián Rybár
 

Späť na zoznam

Výživa