Sliny obsahujú enzýmy, ktoré rozložia každý škrob v potrave na cukor. Toto, spolu s nejakým tukom a vodou v potrave, putuje do žalúdka, ktorý ich premieša. Pepsín (ktorý vyberie proteín) a kyselina chlorovodíková ďalej rozložia potravu, meniac ju na tráviacu substanciu. Táto zmes vstupuje do dvanástnika (miesto, kde žlčník vylúči jeho žlč). Táto žlč rozpustí vo vode tuk, popreberá ho a uľahčí jeho absorbovanie. Enzýmy z pankreasu vstúpia do dvanástnika a ďalej odbúravajú cukor, tuk a proteín. Teraz je všetko rozpustené a v kvapalnej forme, takže je to absorbované cez líniu tenkého čreva. Tuk, cukor a proteín si na seba zamávajú a každý z nich si ide vlastnou cestou.
Čo sa stane s cukrom:
Ďalej ide priamo do krvného obehu a niekoľko rozličných orgánov si vezme cukor, ktorý potrebuje. Niektorý je uskladnený v pečeni ako glykogén. Celý zvyšok je premenený na tuk a uložený v tukových bunkách ako zásoba tuku.
Čo sa stane s tukom:
Najprv vstúpi do krvného obehu a putuje do pečene. Pečeň z neho niečo spáli, niečo zmení na iné substancie (jednou z nich je cholesterol) a zvyšok pošle do tukových buniek, kde počká, až kým nebude použitý.
Čo sa stane s bielkovinou:
Je pretransformovaná do stavebných prvkov, známych ako peptidy. Neskôr sa ďalej rozkladá a vznikajú aminokyseliny. Aminokyseliny sú absorbované líniou tenkého čreva a vstupujú do krvného obehu. Odtiaľ niektoré z aminokyselín budujú zásoby telesného proteínu. Zvyšok aminokyselín je vylúčený a nadbytočné bielkoviny sú vylúčené ako tuk.
To je len jednoduchý koncept, ale mnoho ľudí stále verí, že príjem veľkého množstva bielkovín im zabezpečí svalstvo až na kosť. Nenechajte sa zmiasť takýmto názorom! Každý nadbytočný proteín sa premení na tuk.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojich priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr.Marián Rybár
Viete čo sa stane s potravou keď sa najete?...
22. července, 2015