Výživa

Raňajkujete správne?...

Raňajkujete správne?...
Ak raňajky vynecháte, nedodáte telu potrebné stavebné látky a energiu. Zároveň tým znížite hladinu cukru v krvi, čo je príčinou túžby organizmu po  jednoduchých karbohydrátoch. Takže neváhajte a začnite čo najskôr raňajkovať! Nemusíte hneď v prvý deň skonzumovať kompletné raňajky. Začnite postupne. Napríklad jedným prírodným jogurtom, neskôr si k nemu pridajte kúsok ovocia, potom aj trošku ovsených vločiek... a ani sa nenazdáte, budete pravidelne a zdravo raňajkovať.

Jogurty „Light“

Verte mi, nič s tým po čom chutia nemajú spoločné. Sú vyrábané zmesou umelých sladidiel a zahusťovadiel vrátane konzervantov, aby sa aspoň priblížili vzhľadom k prírodnému produktu. Preto si vyberajte prírodné produkty od miestnych výrobcov s nízkym obsahom tuku, nie podstatných živín.

Slanina, šunka a údeniny

Spracované mäso obsahuje dusičnany, ktoré sú spojené s kolorektálnym karciónom. Inštitúty pre výskum rakoviny zverejnili zoznam desiatich najlepších vecí, ktoré môžete urobiť pre zníženie rizika vzniku rakoviny. Vyhnúť sa dusičnanom je na zozname číslo 1 ! Čo to znamená pre ranné mäsožravce? Je čas nájsť inú možnosť raňajok.

Sladké cereálie

Ako spoznáte rozdiel medzi zlými sladkými a tými zdravými cereáliami? Niektoré obilniny sú plné sacharidov a cukru. Keď ich konzumujete, vaša hladina cukru rapídne stúpne a následne klesne. Vzhľadom k obsahu rýchlych cukrov určite nechcete, aby vaša energia vzrástla len na začiatku dňa, ale aby vás raňajky nasýtili dlhodobo a rovnomerne. Preto sa takýmto obilninám radšej vyhnite. Namiesto toho si vyberte obilniny s vysokým obsahom vlákniny a bielkovín ako ovsené vločky a celozrnné produkty bez pridaného cukru.

Správne raňajky musia spĺňať štyri hlavné kritériá:

Obnoviť energiu spotrebovanú za uplynulých 24 hodín
Obnoviť zásoby stavebných jednotiek spotrebovaných za uplynulú noc
Obnoviť zásoby vody
Udržať hladinu energie na normálnej úrovni

Správne raňajky by mali obsahovať:

Ľahko stráviteľné bielkoviny (srvátkove proteíny, obilniny, celozrnné pečivo, tofu, strukoviny, polotučné mliečne výrobky a pod.)
Zdravé tuky (orechy, olejnaté semená – ľanové, slnečnicové, tekvicové, kokos)
Komplexné sacharidy a vlákninu (obilniny, celozrnné pečivo, ovocie, zeleninu)
Jednoduché sacharidy (med, ovocie, sušené ovocie, javorový sirup, melasa, kúsok horkej čokolády a pod.)
Antioxidanty (surové ovocie a zelenina, orechy, olejnaté semená)
Ak máte tie správne raňajky, nemali by ste aspoň 2-3 hodiny cítiť hlad

A ktoré sú najvhodnejšie potraviny na raňajky?

Varené obilniny a vločky z nich
Celozrnné pečivo a chlieb (nie zafarbený chlieb)
Celozrnné cereálne kaše a musli
Čerstvé alebo sušené ovocie
Med, javorový sirup, hnedý cukor a iné sladidlá (pozor na ich množstvo!)
Sójové mlieko, sójový jogurt, tofu (urobte si z nich kokteil)
Orechy a olejnaté semená (1-3 lyžice)
Niektoré mliečne výrobky (polotučné mlieko, acidofilné mlieko, tvaroh, biely jogurt, cottage syr)
Ľubovolná zelenina
Avokádo


Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.

Autor: Mgr.Marián Rybár

Späť na zoznam

Výživa