Výživa

Sushi vo vašom stravovacom pláne...

Sushi vo vašom stravovacom pláne...
Celé zloženie sushi nasvedčuje tomu, že je to veľmi vhodné a vyvážené jedlo pre každého človeka, ktorý si chce udržať hmotnosť, prípade čo-to zhodiť alebo pre aktívneho športovca.
V našich podmienkach je už možné kúpiť všetko čo na sushi potrebujeme. Niektoré suroviny sa však zháňajú ťažšie – patrí medzi ne hlavne čerstvé mäso morských rýb (losos, tuniak) a čerstvé morské plody. Tu prichádza ďalší argument proti sushi – diskutabilná bezpečnosť surových živočíšnych ingrediencíí. V tomto možno súhlasiť, pretože pri nedbalej príprave sushi zo znehodnotených alebo nie celkom čerstvých prísad si môžete viac uškodiť ako ulahodiť. Aj tu však existuje alternatíva – ak nemáte k dispozícii stopercentne čerstvé ryby alebo morské plody, môžete sushi naplniť rôznymi inými druhmi potravy, ktoré pri správnej kombinácii môžu chutiť ešte lepšie.
 
Najčastejšie sa ako náplň do sushi okrem rýb a morských plodov používa avokádo, uhorka, mrkva, japonská omeleta, japonské huby alebo aj špargľa či rukola. Obaľované býva tradične v spracovanej morskej riase nori, čiernom alebo bielom sezame či v kaviári.
 
Fantázii sa v tomto prípade medze nekladú, chute sa však musia dopĺňať. Základom pre dobré sushi je správne pripravená ryža, ktorá sa musí mnohonásobne premývať, variť a mierne vychladená miešať so zálievkou z ryžového octu, trošku soli či cukru.
 
Najobľúbenejšie a najtradičnejšíe sushi sú: sushi maki v riase nori alebo v sezame s náplňou z lososa, tuniaka, uhorky alebo avokáda.

Ryža – je výborným zdrojom komplexných sacharidov, mnohí z vás ju pravidelne zaraďujú do svojho jedálnička nielen kvôli sacharidom, ale aj kvôli jej nasycovacej schopnosti, ľahkej stráviteľnosti, príjemnej chuti či neškodnosti pre celiatikov.
 
Japonská riasa nori – táto morská riasa je výborným zdrojom zinku, vápnika a jódu. Čo je dôležité, obsahuje približne jednu tretinu proteínov a jednu tretinu vlákniny. Okrem toho je bohatá aj na vitamíny – obsahuje skupiny A, B, C, E, K a taktiež kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.
 
Losos – výhody tejto ryby sú už všeobecne známe. Cení sa najmä pre vysoký obsah kvalitných tukov a proteínov.
 
Tuniak – podobne ako losos poskytuje veľké množstvo zdravých mastných kyselín a tiež bielkoviny
 
Uhorka – vďaka svojej minimálnej kalorickej hodnote robí sushi naozaj diétnym jedlom.
 
Avokádo – obsahuje vitamíny C, E, B1 a okrem toho draslík a zdraviu prospešné rastlinné tuky. Okrem toho má znížený obsah sodíka, ktorý vyrovnáva jeho nadbytok v riase nori.
 
Sezam – je veľmi výživným semenom, najmä z hľadiska priaznivého pomeru všetkých živín. Obsahuje 20% bielkovín, polovicu objemu rastlinných tukov, 16% sacharidov a 9% vlákniny. Okrem toho z neho získame vitamíny skupiny B, E, A a lecitín.
 
Minerálne zastúpenie zabezpečuje horčík, fosfor, železo, vápnik, zinok a draslík. Zlepšuje imunitu a metabolizmus.
 
Ak ste teda ešte nevyskúšali sushi, prekonajte svoj strach či antipatiu a skúste to. Možno zistíte, že sushi sa stane vaším spojencov na poli zdravej výživy.


Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.

Autor: Mgr.Marián Rybár


Späť na zoznam

Výživa