Avšak aj tu platí, že k dosiahnutiu optimálnej hmotnosti je rozhodujúcim krokom disciplína. Dôležitý nie je výsledok počas prvých hodín, dní, či týždňov. Najdôležitejšia je zmena celkovej životosprávy, ktorá sa potom stane vašou každodennou praxou, prosto rutinnou záležitosťou.
Ak sa rozhodnete pre redukčnú diétu, budete nútený obmedziť sacharidy a tuky. Práve tieto živiny totiž tvoria hlavnú časť kalórií v bežne prijatej potrave.
Jednoznačne treba úplne vylúčiť jednoduché cukry a zároveň všetky tie potraviny, ktoré tento cukor obsahujú v koncentrovaných množstvách (cukrovinky, múčniky, biele pečivo, limonády). Tieto potraviny obsahujú tzv. prázdne kalórie, ktoré sú síce zdrojom energie, avšak pre organizmus nemajú žiadnu biologickú hodnotu.
Rovnako musíte zvážiť i konzumáciu najrôznejších príloh, chleba a pečiva. Znížený obsah tuku počas diéty nedovoľuje používanie masla, vysokotučných tavených syrov na natieranie pečiva, alebo omastenie príloh.
V priebehu redukčnej diéty sa neodporúčajú konzumovať ani rôzne zahusťované polievky. Ale s radosťou siahnite po dobrom mäsovom, alebo zeleninovom vývare. Môžte si pred hlavným jedlom dopriať rôzne zeleninové šaláty. Vláknina obsiahnutá v zelenine zaplní žalúdok a spôsobí pocit nasýtenosti. Zároveň bude vhodnou prevenciou pred najrôznejšími gastroenterologickými ťažkosťami. Nemenej dôležitý efekt vytvárajú zeleninové pokrmy vzhľadom na znížené množstvo konzumovaných príloh. V konečnom dôsledku je dôležite rozhýbať vlastný metabolizmus, takže sa v žiadnom prípade nebojte jesť pokojne aj každé dve hodiny.
Ak sa rozhodnete pre redukčnú diétu, budete nútený obmedziť sacharidy a tuky. Práve tieto živiny totiž tvoria hlavnú časť kalórií v bežne prijatej potrave.
Jednoznačne treba úplne vylúčiť jednoduché cukry a zároveň všetky tie potraviny, ktoré tento cukor obsahujú v koncentrovaných množstvách (cukrovinky, múčniky, biele pečivo, limonády). Tieto potraviny obsahujú tzv. prázdne kalórie, ktoré sú síce zdrojom energie, avšak pre organizmus nemajú žiadnu biologickú hodnotu.
Rovnako musíte zvážiť i konzumáciu najrôznejších príloh, chleba a pečiva. Znížený obsah tuku počas diéty nedovoľuje používanie masla, vysokotučných tavených syrov na natieranie pečiva, alebo omastenie príloh.
V priebehu redukčnej diéty sa neodporúčajú konzumovať ani rôzne zahusťované polievky. Ale s radosťou siahnite po dobrom mäsovom, alebo zeleninovom vývare. Môžte si pred hlavným jedlom dopriať rôzne zeleninové šaláty. Vláknina obsiahnutá v zelenine zaplní žalúdok a spôsobí pocit nasýtenosti. Zároveň bude vhodnou prevenciou pred najrôznejšími gastroenterologickými ťažkosťami. Nemenej dôležitý efekt vytvárajú zeleninové pokrmy vzhľadom na znížené množstvo konzumovaných príloh. V konečnom dôsledku je dôležite rozhýbať vlastný metabolizmus, takže sa v žiadnom prípade nebojte jesť pokojne aj každé dve hodiny.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojich priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr.Marián Rybár