Každý z vás už určite zažil ten pocit, keď vás zrazu neočakávane a úplne mimo obvyklého času jedla prepadol neznesiteľný hlad. Takéto nápory hladu nie sú ničím neobvyklým, ak sa počas pracovného dňa pozabudnete a celý deň nič nejete, alebo keď prídete večer domov po náročnom tréningu. Niečo iné však je, ak zrazu dostanete chuť na čokoládu, kyslú uhorku alebo rezeň. Za takýmto špecifickým hladom, či chuťou na jedlo treba zväčša hľadať nejaký psychický problém.
Čokoláda
Čokoláda obsahuje substanciu, ktorá pôsobí priamo na neurotransmitery v mozgu. Už v detstve bola väčšina z nás konfrontovaná s čokoládou a preto vieme, že má pozitívne účinky v prípade depresie. Po konzumácii čokolády nastupuje pocit uvoľnenia, preto po nej ľudia siahajú v stresovom období.
Alkohol
Dôvodov, prečo ľudia siahajú tak často po alkohole, môže byť niekoľko. Samota, stres, strach a starosti a problémy akéhokoľvek druhu. Vedci dokázali, že po alkohole v nadmernej miere siahajú predovšetkým ľudia nespokojní a nedocenení.
Sladkosti
Túžba po sladkostiach je vrodená. Sila tejto túžby závisí od našich pocitov. Život si osladzujeme predovšetkým vtedy, keď sme sa sklamali vo svojich očakávaniach.
Často má túžba po sladkostiach hlbokú psychologickú podstatu. Zosilní sa vždy vtedy, keď sme jedli tučné jedlá. Po nich najčastejšie siahame po koláčoch. Aj dramatický pokles cukru v krvi – napríklad v dôsledku intenzívneho psychického či fyzického výkonu – môže v nás prebudiť zúrivú chuť na sladkosť.
Tučné jedlá
Tučné jedlá nás najčastejšie zlákajú svojou arómou. Jedlo, ktoré je mastné je spravidla chutné a vyvoláva v človeku pocity, o ktorom hovoríme „zbiehajú sa mi sliny“. Potreba niečoho pikantného a šťavnatého stúpa s neschopnosťou rozlišovať jemné odtiene chute. Inými slovami povedané: ten, kto má otupené zmysly (a spravidla to nie je len zmysel kulinársky, ale aj vizuálny či erotický) potrebuje čosi intenzívne na prebudenie chute. Nečudo preto, že chuť na takéto jedlá dostávame vtedy, keď niekoľko hodín pozeráme do obrazovky počítača a naše zmysly sú úplne predráždené.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojich priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr.Marián Rybár
Čokoláda
Čokoláda obsahuje substanciu, ktorá pôsobí priamo na neurotransmitery v mozgu. Už v detstve bola väčšina z nás konfrontovaná s čokoládou a preto vieme, že má pozitívne účinky v prípade depresie. Po konzumácii čokolády nastupuje pocit uvoľnenia, preto po nej ľudia siahajú v stresovom období.
Alkohol
Dôvodov, prečo ľudia siahajú tak často po alkohole, môže byť niekoľko. Samota, stres, strach a starosti a problémy akéhokoľvek druhu. Vedci dokázali, že po alkohole v nadmernej miere siahajú predovšetkým ľudia nespokojní a nedocenení.
Sladkosti
Túžba po sladkostiach je vrodená. Sila tejto túžby závisí od našich pocitov. Život si osladzujeme predovšetkým vtedy, keď sme sa sklamali vo svojich očakávaniach.
Často má túžba po sladkostiach hlbokú psychologickú podstatu. Zosilní sa vždy vtedy, keď sme jedli tučné jedlá. Po nich najčastejšie siahame po koláčoch. Aj dramatický pokles cukru v krvi – napríklad v dôsledku intenzívneho psychického či fyzického výkonu – môže v nás prebudiť zúrivú chuť na sladkosť.
Tučné jedlá
Tučné jedlá nás najčastejšie zlákajú svojou arómou. Jedlo, ktoré je mastné je spravidla chutné a vyvoláva v človeku pocity, o ktorom hovoríme „zbiehajú sa mi sliny“. Potreba niečoho pikantného a šťavnatého stúpa s neschopnosťou rozlišovať jemné odtiene chute. Inými slovami povedané: ten, kto má otupené zmysly (a spravidla to nie je len zmysel kulinársky, ale aj vizuálny či erotický) potrebuje čosi intenzívne na prebudenie chute. Nečudo preto, že chuť na takéto jedlá dostávame vtedy, keď niekoľko hodín pozeráme do obrazovky počítača a naše zmysly sú úplne predráždené.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojich priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr.Marián Rybár