Možno je to aj váš prípad. Ráno nič nestíhate, a tak medzi maľovaním sa, obliekaním alebo chystaním do práce vám vyjde čas akurát tak na pár hltov kávy, tobôž cigarety. Len čo prídete do práce, spravíte si ešte jednu, pretože teraz máte konečne priestor na to, aby si ju aj vypili. Nad raňajkami mávnete rukou, veď káva vám celkom stačí a na obed si dáte niečo poriadne. Čo? Nuž, v závislosti od chutí, denného menu alebo intenzity hladu. A ten je veru okolo jedenástej už poriadny.
Je prirodzené, že so škvŕkajúcim žalúdkom sa nad ponukou šalátov zasmejeme a tanier zeleniny vám pripadá ako zlý vtip. Telo si bude pýtať viac sacharidov a tukov. Radšej si teda vyberiete čosi ťažšie, kalorickejšie, chutnejšie a tučnejšie. Napríklad smotanové omáčky, vyprážané syry, rezne, bagety s majonézou a extra veľkú porciu hranolčekov. Zvyšok popoludnia prežijete unavení, nafúknutí s výčitkami svedomia, že ste to s jedlom zasa raz prešvihli. Možno by ste ale nič také nemuseli riešiť, keby ste sa poriadne naraňajkovali.
Ak sa teda nazdávate, že keď vynecháte raňajky, odrazí sa to na váhe, máte pravdu. Ale s celkom opačným efektom, než tým, ktorý ste čakali, nestratíte tuky ale svalstvo. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne raňajkujú, majú nižšie sklony k nadváhe ako tí, čo raňajky ignorujú.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojich priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr.Marián Rybár
Vy ráno vôbec neraňajkujete?...
08. února, 2016