Existuje niekoľko účinných spôsobov, ako urobiť z diétneho jedla ešte diétnejšie a podporiť tak efektivitu svojho stravovacieho programu. Ide o maličkosti, ale nakoniec práve z nich sa skladá všetko veľké.
Papier na pečenie
Umožní vám pripraviť váš obľúbený nákyp alebo koláč bez toho, aby ste plech vymasťovali maslom, olejom alebo margarínom. Môžete ho dokonca použiť aj na pečenie zemiakov. Ušetríte si tak prácu s umývaním plechu.
Zdravé zapekaníe
Namiesto vysokokalorických tučných syrov používajte na zapekanie nízkotučné syry s maximálnym obsahom tuku 15-20 %. Často používanú kyslú smotanu zas veľmi dobre nahradí nízkotučný biely jogurt.
Špeciálne panvice
Odolajte lákaniu lacných, no tenkých panvíc. Isté s nimi máte len jedno - buď ich budete musieť poriadne vymastiť, alebo budete omelety či palacinky zoškrabovať pripečené z panvice a hádzať rovno do odpadkov. Oplatí sa investovať do kvalitnejšej panvice s hrubým dnom (najlepšie s nelepivou úpravou), pomocou ktorej môžete pripravovať jedlá bez tuku a vydrží vám aj oveľa dlhšie.
Šalátový dressing
Pre niekoho ťažko predstaviteľné, ale ide to aj bez klasického dressingu a ťažkých olejových omáčok. Zmiešajte spolu nízkotučný biely jogurt, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy a štipku cukru. S klasickým hlávkovým šalátom chutí tento domáci dressing vynikajúco. Miešané šaláty z paradajok, uhoriek a papriky stačí dochutiť' niekoľkými kvapkami citrónu alebo jablčného octu. Vhodný je samozrejme aj olivový olej a iné zdravé oleje, ktoré dokonca dokážu spaľovať uložené zásoby tuku v tele.
Diétne prísady do jedál
Najjednoduchšie je zakúpiť si v obchode hotovú marinádu či rôzne zmesi korenín a dochucovadiel. Príprava mäsitých jedál je potom s nimi rýchla a jednoduchá. Zamysleli ste sa však niekedy aj nad tým, čo vďaka nim dodávate svojmu organizmu a aké skryté cukry, tuky a umelé prísady všetkých možných druhov zjete? Ak si nie ste istí ich obsahom, skúste to radšej bez nich. Nízkotučná horčica, citrónová šťava, nové korenie, bazalka, oregano a mnohé ďalšie druhy byliniek dokážu urobiť s vašimi potravinami hotové zázraky. A to úplne prírodnou a zdravšou cestou.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr. Marián Rybár
Papier na pečenie
Umožní vám pripraviť váš obľúbený nákyp alebo koláč bez toho, aby ste plech vymasťovali maslom, olejom alebo margarínom. Môžete ho dokonca použiť aj na pečenie zemiakov. Ušetríte si tak prácu s umývaním plechu.
Zdravé zapekaníe
Namiesto vysokokalorických tučných syrov používajte na zapekanie nízkotučné syry s maximálnym obsahom tuku 15-20 %. Často používanú kyslú smotanu zas veľmi dobre nahradí nízkotučný biely jogurt.
Špeciálne panvice
Odolajte lákaniu lacných, no tenkých panvíc. Isté s nimi máte len jedno - buď ich budete musieť poriadne vymastiť, alebo budete omelety či palacinky zoškrabovať pripečené z panvice a hádzať rovno do odpadkov. Oplatí sa investovať do kvalitnejšej panvice s hrubým dnom (najlepšie s nelepivou úpravou), pomocou ktorej môžete pripravovať jedlá bez tuku a vydrží vám aj oveľa dlhšie.
Šalátový dressing
Pre niekoho ťažko predstaviteľné, ale ide to aj bez klasického dressingu a ťažkých olejových omáčok. Zmiešajte spolu nízkotučný biely jogurt, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy a štipku cukru. S klasickým hlávkovým šalátom chutí tento domáci dressing vynikajúco. Miešané šaláty z paradajok, uhoriek a papriky stačí dochutiť' niekoľkými kvapkami citrónu alebo jablčného octu. Vhodný je samozrejme aj olivový olej a iné zdravé oleje, ktoré dokonca dokážu spaľovať uložené zásoby tuku v tele.
Diétne prísady do jedál
Najjednoduchšie je zakúpiť si v obchode hotovú marinádu či rôzne zmesi korenín a dochucovadiel. Príprava mäsitých jedál je potom s nimi rýchla a jednoduchá. Zamysleli ste sa však niekedy aj nad tým, čo vďaka nim dodávate svojmu organizmu a aké skryté cukry, tuky a umelé prísady všetkých možných druhov zjete? Ak si nie ste istí ich obsahom, skúste to radšej bez nich. Nízkotučná horčica, citrónová šťava, nové korenie, bazalka, oregano a mnohé ďalšie druhy byliniek dokážu urobiť s vašimi potravinami hotové zázraky. A to úplne prírodnou a zdravšou cestou.
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr. Marián Rybár