Výživa

To čo by ste mali mať v chladničke...

To čo by ste mali mať v chladničke...
Pokiaľ chcete v tvarovaní postavy napredovať, musíte svojmu cieľu podriadiť aj svoj životný štýl a ten začína práve vo vašej kuchyni. Čím skôr toto pochopíte, tým skôr sa môžete dostať na požadovanú úroveň.
Ak človek nakupuje bežné potraviny, šanca zlyhať, alebo porušiť stanovený plán je ďaleko vyššia. Čo by sme teda mali mať v chladničke, aby bolo naše stravovanie čisté?

Mäso: to predstavuje základnú potravinu, pokiaľ tvrdo trénujete. Vždy by ste mali mať vo svojej chladničke kuracie prsia, hovädzie zadné, poprípade sviečkovicu. Ak nakupujete vo väčšom množstve, čo sa javí ako výhodnejšia voľba z hľadiska nákupnej ceny, nakupujte mäso zmrazené. Pokiaľ nemáte problém s dennodenným nakupovaním, odporúčam chladené mäso.

Ryby: ryby a dary mora sú výbornou alternatívou zdroja bielkovín. Aj tu platí, že najlepšia voľba je nákup čerstvých rýb. Ak túto možnosť nemáte, musíte sa uspokojiť s mrazeným produktom, musíte ale počítať so značným množstvom zmrazenej vody. Preferujte losos, tuniak, alebo filety z aljašskej tresky. V prípade nedostatku času vás vždy zachráni konzerva tuniaka vo vlastnej šťave.

Vajcia: základný zdroj bielkovín, okrem ľahko stráviteľných proteínov obsahujú vajcia vitamín D, vitamín B12, folát a selén. V minulosti ich konzumácia bola terčom nevôle odborníkov, no dnešné štúdie dokazujú, že ich konzumácia v normálnej forme nemá negatívny vplyv na zdravie, práve naopak.
Ryža: kulturisti sú najväčší konzumenti tejto suroviny a preto ju doma musíte mať v zásobe vždy. Za svoj život som kupoval vždy klasickú guľatozrnnú bielu ryžu, no dnešný trh ponúka veľmi veľa druhov a je len na vás, po ktorej siahnete.

Cestoviny: sú výborným zdrojom uhľohydrátov v objemovom období. Odporúčam bezvaječné cestoviny vyrobené z celozrnnej múky, poprípade semolinové cestoviny.

Mliečne produkty: produkty z mlieka predstavujú špecifickú kategóriu, ktorá nesmie chýbať u žiadneho silového športovca. Tvaroh, cottage a mlieko sú pomocníci v boji za väčšiu svalovú hmotu. Uprednostňujte odtučnené produkty, poprípade výrobky so zníženým obsahom tuku.

Ovocie: všetky druhy ovocia patria do racionálneho jedálneho lístka a preto ho treba konzumovať. Výborné sú banány, jablká, pomaranče, ananás, poprípade červené bobuľové ovocie.

Zelenina: kupujte a konzumujte ju v neobmedzenom množstve. Vplyvom vysokého príjmu mäsa môže časom nastať problém pri jeho trávení a spracovaní. Z tohto dôvodu ju konzumujte s každým „mäsovým“ jedlom, pre zlepšenie činnosti tráviacej sústavy a ochrany hrubého čreva.

Orechy a olivový olej: orechy predstavujú zdroj zdraviu prospešných tukov a tak by nemali chýbať v žiadnom jedálničku. Konzumujte vlašské orechy, kešu, arašidy, mandle, alebo lieskovce. Ako zdroj zdravých tukov nemožno považovať pražené a solené arašidy, poprípade iné druhy orechov v rôznych koreniacich zmesiach a cestíčkach. Pri tepelnej úprave jedla, alebo do šalátov používajte zásadne extra panenský olivový olej.


Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.

Autor: Mgr. Marián Rybár
 

Späť na zoznam

Výživa